2022-09-06 Novinky - produkty
Výroba nealkoholického piva – nové technologie a velké příležitosti
Chutě se mění – je třeba nový způsob myšlení
Svět si už 30 let užívá chuť nealkoholického nebo nízkoalkoholického piva. Kvalitní nealkoholická piva však v poslední době dosáhla širšího spotřebitelského uznání a slaví úspěch. Proto se dealkoholizace piva – odstraňování alkoholu ze speciálních konečných pivních receptur na hodnotu nižší než 0,05 % ABV – rozjíždí ve velkém.
Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku po nealkoholickém pivu, musí tradiční pivovary přizpůsobit své technologie - aniž by to mělo vliv na chuť, vůni nebo pocit v ústech. To vyžaduje hlubokou znalost použitých procesů, zařízení a systémů a možností jejich optimalizace s cílem využít příležitosti, které nealkoholické pivo nabízí.
Nestavte se k nealkoholickému pivu zády. Získejte potřebné procesní know-how a technickou podporu od společnosti Alfa Laval. Můžete se následně těšit z vyšších zisků, nižších daní a nových příjmů z alkoholu, které zvyšují hodnotu vašeho pivovaru.
Tři způsoby, jak odstranit z piva alkohol
Toto se nedá obejít. Vaření piva bez alkoholu vyžaduje zaměření se na vše od rmutování a vaření mladiny až po skladbu chmele a kvašení, při kterém se produkuje etanol. Jak však nejlépe odstranit z piva alkohol? Použitím vhodné technologie stripování nebo filtrace. Získáte koncentrát alkoholu, jeho síla se však může lišit. K oddělení alkoholu (etanolového kondenzátu) můžete použít jeden z těchto tří způsobů, aniž byste museli do svých pivovarských technologických linek instalovat zóny odolné proti výbuchu (ATEX):
1. Ředění a vylití
Ke zředění koncentrátu s podílem alkoholu přibližně 18–35 % můžete použít těsnicí vodu z vývěv v závislosti na obsahu alkoholu v pivu. Tento způsob ředění etanolu zajistí, že teplota kapaliny bude vždy pod bodem vzplanutí, a proto nevyžaduje žádnou ATEX zónu. Zředěný etanol lze následně vypustit nebo sbírat, což je běžná praxe, pokud pro něj nemáte jiné využití.
2. Zvyšování alkoholovitosti výrobků z piva
Vyrábějte nová, vysoce hodnotná piva přidáváním čirého potravinářsky neutrálního alkoholového kondenzátu (18–35 %) jako přísady. Zvýšení podílu alkoholu ve stávajícím sortimentu výrobků přináší přidanou hodnotu, otevírá nové zdroje příjmů a současně zlepšuje chuť piva.
3. Vytváření nových nápojů
Další možnost: Použití tohoto čirého neutrálního alkoholového kondenzátu jako přísady pro nové výrobky, jako jsou hotové koktejly, ochucené nápoje na bázi piva a dokonce nové, hybridní výrobky jako pivní koktejly s vodkou nebo alkoholem na bázi ječmene. Přidaný alkohol zvýrazňuje chuť.
Do jaké míry můžeme snížit obsah alkoholu v pivu?
Snížení podílu alkoholu ze 4,5 % na 0,5 až 0,0 vyžaduje značné know-how. Hlavně pokud chcete zachovat všechny senzorické vlastnosti, které lidé od dobrého piva očekávají (vůně, aroma, říz a další). Abyste mohli přejít z vysokého na nízký obsah alkoholu, potřebujete partnera, který ví, jak spravovat kultury kvasnic, jak jednotlivé typy sladu a techniky kvašení ovlivňují vaše pivo a jak nejlépe upravit chuť a vůni po odstranění alkoholu. Díky svým rozsáhlým zkušenostem s vařením piva, výrobními postupy, technologiím a marketingovým dovednostem může být společnost Alfa Laval tím správným partnerem právě pro vás.
Štítky
Vše![0.0 beer](https://www.alfalaval.com/globalassets/images/industries/food-and-water/food-dairy-and-beverage/beverage/beer-production/0.0-beer.jpg)
Produkujte skvěle chutnající nealkoholické pivo
Je to snadné—s dealkoholizačním modulem společnosti Alfa Laval. Tento speciálně navržený multifunkční modul kombinuje osvědčené technologie – od odplynování piva přes výrobu potravinářské páry až po vakuové stripování a kondenzaci alkoholu – spolehlivě a hospodárně odstraňuje alkohol z piva. Stačí do vašich systémů začlenit tuto jednoprůchodovou kolonu pro stripování při nízkých teplotách a tlacích. Nic složitého. Jen nealkoholické pivo se skvělou chutí.
Navíc objevíte nové způsoby, jak vytěžit maximum z etanolu odstraněného z piva – například jeho přimíchávání při výrobě inovativních alkoholických hybridů.