2024-10-15 Novinky - produkty

Alfa Laval rozšiřuje používání oceli s nízkými emisemi CO2 v rámci iniciativy Concept Zero™

Společnost Alfa Laval nyní rozšiřuje používání oceli s nízkými emisemi CO2 ve svých deskových výměnících tepla. Alfa Laval byla prvním výrobcem na světě, který zavedl nízkoemisní ocel do svých deskových výměníků tepla již v roce 2022. Nyní společnost rozšiřuje použití nízkoemisní oceli na jeden ze svých nejprodávanějších výrobků - deskový výměník tepla T21.

Rozšiřování výroby

Od letošního podzimu budou deskové výměníky tepla T21 z výrobního závodu Alfa Laval ve švédském Lundu vyráběny s použitím oceli SSAB Zero™ v rámech výměníků tepla. S konstrukčním tlakem do 10 bar a v široké škále průmyslových odvětví a aplikací, od výroby čistého vodíku a HVAC až po těžký průmysl. Díky použití oceli SSAB Zero™ v rámech se dosáhlo snížení emisí CO2 při výrobě až o 39%.

Na cestě k uhlíkové neutralitě společnost Alfa Laval zavádí dostupná řešení pro snížení emisí Scope 1 a 2 směrem k nule. Snížení emisí Scope 3 v předchozích fázích je obtížnější a vyžaduje inovace i spolupráci. Na této cestě je spolupráce se společností SSAB důležitým krokem, protože ocel je jedním z hlavních materiálů ve výměnících tepla. Společnost Alfa Laval je hrdá na to, že je lídrem v oboru, pokud jde o použití udržitelných materiálů v našich deskových výměnících tepla, a vynakládáme velké úsilí na výměnu dalších komponent v našich výrobkách za nízkoemisní alternativy. Říká Julien Gennetier, President Business Unit Gasketed Plate Heat Exchangers, Alfa Laval.
 

Novou ocel vyrábí švédská ocelářská společnost SSAB a nazývá ji SSAB Zero™. Je vyrobena z recyklované oceli a k její výrobě se používá elektřina a bioplyn bez fosilních zdrojů - výsledkem je ocel vyrobená prakticky bez fosilních emisí uhlíku.

 

O společnosti Alfa Laval

Schopnost co nejlépe využít to, co máme, je důležitější než kdy jindy. Společně s našimi partnery inovujeme průmyslová odvětví, na nichž je společnost závislá, a která mají pozitivní dopad. Jsme odhodláni pomoci miliardám lidí získat energii, potraviny a čistou vodu, které potřebují. Zároveň také dekarbonizujeme námořní flotilu, která je páteří světového obchodu.

Jsme průkopníky technologií a řešení, která našim zákazníkům umožňují objevit skutečný potenciál zdrojů. Jak podnikání našich zákazníků sílí, cíl skutečně udržitelného světa se přibližuje. Alfa Laval se snaží optimalizovat procesy, vytvářet odpovědný růst a dosahovat pokroku, aby podpořila zákazníky v dosahování jejich obchodních cílů a cílů udržitelnosti. Společně jsme průkopníky pozitivního dopadu.

Společnost Alfa Laval byla založena před 140 lety, má zákazníky v přibližně 100 zemích, zaměstnává více než 21 300 lidí a její roční obrat v roce 2023 činil 63,6 miliardy švédských korun (5,5 miliardy eur). Společnost je kótována na burze Nasdaq ve Stockholmu.

www.alfalaval.com

Štítky

Vše
concept-zero-new-banner

Co znamená Concept Zero?

Concept Zero je vizí a cílem společnosti Alfa Laval vyrobit do roku 2030 první uhlíkově neutrální výměník tepla na světě. Půjde o výměník tepla využívající materiály s nízkými emisemi CO2. Výměník tepla je navíc vyroben tak, aby byl snadno recyklovatelný.

Informace o oceli SSAB Zero™:

Ocel SSAB Zero™ se vyrábí s téměř nulovými fosilními emisemi uhlíku (méně než 0,05 kg emisí CO2 na kg oceli v Scope 1 a 2). Společnost SSAB uplatňuje tržní emisní faktory pro použitou elektřinu a může si zajistit elektřinu bez fosilních zdrojů prostřednictvím záruk původu. Jako surovina se používá recyklovaná ocel, což znamená, že SSAB Zero™ podporuje cirkulární ekonomiku.

Související informace: