2024-06-19 Novinky - produkty

Alfa Laval WideGap: intenzivní spolupráce vede k úspěchu v oblasti úspory energie při integraci záparové kolony

Úspora energie byla na pořadu dne, když se malý evropský výrobce etanolu obrátil na společnost Alfa Laval s myšlenkou upravit proces ve svém novém závodě v Srbsku.

Společnost Etanol Lab se sídlem ve městě Šabac v západním Srbsku chtěla provést inovativní úpravu: integraci záparové kolony s rektifikační kolonou s využitím technologie deskového výměníku tepla Alfa Laval jako vařáku záparové kolony.

Jako optimální technologie pro tento úkol byl vybrán výměník tepla WideGap společnosti Alfa Laval jako jediný výměník tepla, který dokáže pojmout na jedné straně výpalky o velikosti částic až 6 mm a vařit v jednotce.

Původní návrh vypadal na papíře slibně, ale klíčová pro úspěšný výsledek byla spolupráce obou společností při vývoji optimálně fungujícího řešení na míru.

„Zákazník nás oslovil při stavbě závodu,“ vysvětluje Dimitrije Djordjevic, inženýr aplikačních procesů globálních technologií. „Chtěli s použitím této rektifikační kolony ušetřit energii a věděli, že když ji určitým způsobem připojí k záparové koloně, může to pomoci snížit spotřebu energie. Teoreticky jsme věděli, že to bude fungovat, ale měli jsme obavy ze zanášení.“

Dimitrije ve spolupráci se zákazníkem navrhl řadu testů v průmyslovém měřítku a provedením drobných úprav konstrukce vyvinul řešení s nízkým zanášením, které dosahuje nízkého teplotního rozdílu mezi horkou a studenou stranou a má pozitivní dopad na celkovou energetickou účinnost zařízení tím, že až o 30 % snižuje spotřebu energie.

Energy-hunters-WideGap-Beer-illustration..jpg

 

„Na celém systému jsme pracovali se zákazníkem,“ říká Dimitrije. „Měli jsme teorii. Získali jsme důkazy v laboratorním měřítku a poté jsme navrhli průmyslovou jednotku – upravili jsme výměník tepla i celý systém, dokud nebyl zákazník spokojen.“

Minimální zanášení vnitřku výměníku tepla WideGap umožňuje stabilní výkon a prodloužené intervaly čištění. Pro společnost Etanol Lab to byl bonus navíc: „Jsme malá firma a čištění CIP je nákladný postup. To, že můžeme nechat mezi jednotlivými čištěními uplynout tři měsíce, je pro nás proto velká výhra,“ říká Dejan Džagić, majitel společnosti Etanol Lab. „Jednotka je nyní v provozu již rok a půl a s jejím výkonem bychom nemohli být spokojenější.“

Spolupráce se zákazníky, jako je tato, ukazuje, že společnost Alfa Laval disponuje odbornými znalostmi, které pomáhají zákazníkům vyvinout optimální řešení pro jejich obchodní potřeby.

„Nyní máme potřebné znalosti a můžeme toto řešení implementovat u dalších zákazníků, kteří mají tento problém; ale navíc to ukazuje, že jsme firma, která má znalosti pro budování systémů na míru na základě konkrétních potřeb výrobců etanolu – firma, která naslouchá zákazníkovi, aby pochopila problém, a pak s ním pracuje, dokud nenajde a je schopna implementovat správné řešení pro jeho podnikání,“ uzavírá Dimitrije.

Štítky

Vše

Související informace: