2024-06-04 Novinky - produkty

Dosahování nových úrovní výkonnosti - Účinné výměníky tepla pro úsporu energie a vysoký výkon

Varso Place ve Varšavě, se v roce 2022 nejvyšší budovou v EU a měří neuvěřitelných 310 metrů. Společnost Alfa Laval dodala na tento projekt 30 vysoce účinných výměníků tepla. Díky nim bude dosaženo úspor energie a zároveň vysokého výkonu a odolnosti, přičemž se sníží emise CO2 a bude minimalizována ekologická stopa budovy.

Varso Place je jedinečný multifunkční projekt v centru Varšavy. Tato prestižní stavba se skládá ze dvou nižších budov – Varso 1 a Varso 2 navržených ateliérem HRA Architekci – a z 310 metrů vysoké věže navržené ateliérem Foster + Partners. Komplex má celkovou hrubou pronajímatelnou plochu 144 000 m², včetně kanceláří, hotelu, restaurací, obchodů v přízemí a přímého spojení s varšavským hlavním nádražím.

Udržitelný rozvoj

Během výstavby budov kladla stavební firma HB Reavis důraz na ochranu životního prostředí, ale také na komfort a zdraví návštěvníků a zaměstnanců. To vedlo k udělení ocenění „Outstanding“ v rámci mezinárodního certifikačního systému BREEAM za splnění nejvyšších standardů v oblasti udržitelného rozvoje. Všechny hlavní prvky komplexu Varso Place byly analyzovány z hlediska jejich dopadu na životní prostředí s cílem přispět ke snížení emisí oxidu uhličitého během provozu budovy.

Zaměření na snižování spotřeby energie a na flexibilní služby

Zvláštní uznání získala oblast úspor energie a vody, včetně energeticky účinných systémů klimatizace, vytápění a osvětlení. Podle společnosti HB Reavis se očekává, že vybraná řešení sníží spotřebu energie téměř o 23 %. Společnost Alfa Laval byla vybrána jako dodavatel výměníků tepla díky silnému postavení značky a širokému portfoliu rozebíratelných a pájených výměníků tepla.

Dalším důležitým důvodem, proč si dodavatel vybral společnost Alfa Laval Poland, byla její schopnost splnit všechny požadavky, a to jak na provozní parametry, tak na rozměry a hmotnost. Zásadní byla dostupnost kontaktní osoby poskytující podporu v případě potřeby změn. To se ukázalo jako nezbytně nutné, protože během výstavby budov došlo k několika změnám. Tyto změny se týkaly nejen výkonu, teplot a tlaků výměníku, ale také samotného konceptu.

Rychlý přístup k servisu a podpoře je u těchto složitých projektů nanejvýš důležitý a Alfa Laval poskytuje prostřednictvím svého technického oddělení, sídlícího nedaleko, okamžitý a vynikající servis.

Gasketed plate heat exchanger

Udržitelné řešení se zvýšenou účinností

Společnost Alfa Laval dodala 30 kusů rozebíratelných i pájených výměníků tepla, které budou použity v systémech vytápění a chlazení. Jak vysvětluje Krystyna Libich-Gajda, expertka na výměníky tepla pro HVAC ve společnosti Alfa Laval Poland, díky účinnosti výměníků tepla se sníží tepelné ztráty, ale také spotřeba vody a elektřiny:

Pro instalaci výměníků z naší nejnovější řady T jsme se rozhodli s ohledem na všechny jejich jedinečné výhody. Asymetrické kanály v kombinaci se speciální konstrukcí desek poskytují na sekundární straně několik stupňů navíc, což přispívá k maximální účinnosti. Přínosem pro koncového uživatele jsou nižší náklady na vytápění a nižší emise C02.“

Aby projekční kancelář zajistila bezpečnost v nejvyšší budově Varso Tower, rozhodla se použít v několika kritických systémech výměníky tepla s certifikátem AHRI a zárukou výkonu. Toto rozhodnutí bylo ovlivněno komplexností projektu a vysokou prestižností a jedinečností stavby Varso Place. Použití deskových výměníků tepla s certifikátem AHRI snižuje spotřebu energie a výrazně redukuje provozní náklady během celé životnosti, protože využívá energeticky účinnější systém a poskytuje výkon v souladu se specifikacemi výrobků.

Široký prostor pro velké příležitosti

Obsah dodávky zahrnoval technické know-how společnosti Alfa Laval, instalaci, servis a podporu, jakož i širokou škálu zařízení Alfa Laval:

  • 4 x T20
  • 9 x TL10, M15 a M10
  • 8 x AQ4 a AQ6
  • 9 x CB400 a CB200

Všechny výměníky tepla byly vybaveny izolací pro vytápění i chlazení.

Instalace vysoce účinných výměníků tepla v chladicích a topných systémech komplexu Varso Place vytváří rozsáhlé příležitosti pro snížení účtů za elektřinu a emisí CO2, aniž by přitom klesl výkon nebo kvalita výrobků. Kromě minimalizace negativních dopadů na životní prostředí snižují moderní rozebíratelné deskové výměníky tepla Alfa Laval provozní náklady a zvyšují účinnost pro našeho zákazníka.

Štítky

Vše
varso-place-640x360

Proč značka Alfa Laval?

  • Alfa Laval je lídrem na trhu, který zaručuje kvalitu
  • Rychlost reakce na změny a plná dostupnost zástupce společnosti Alfa Laval
  • Rychlý přístup k servisu, který má sídlo v Lodži
  • Široké portfolio rozebíratelných a pájených výměníků tepla
  • Schopnost splnit všechny požadavky s ohledem na provozní parametry, rozměry a hmotnost
  • Možnost dodávat výměníky tepla s izolací

Související informace: