2024-08-14 Novinky - produkty

Maximální využití vedlejších produktů v živočišné výrobě potravin ve Francii

Velký důraz na snižování ztrát a plýtvání při zpracování potravin ve Francii je hnací silou udržitelnosti potravin, protože hlavní hráči v tomto odvětví se snaží optimalizovat procesy a maximalizovat výnosy získáváním cenných potravinářských složek z vedlejších živočišných produktů.

Jeden ze zákazníků společnosti Alfa Laval se sídlem v srdci francouzského zemědělství se specializuje na výrobu vysoce kvalitních jedlých tuků z vedlejších produktů zpracování vepřového masa a kachen. Společnost s historií dlouhou 130 let, s 90 zaměstnanci a 25 000 tunami balených výrobků ročně nabízí jeden z nejširších sortimentů jedlých tuků v Evropě.

Společnost odebírá suroviny od zemědělců, z jatek a bouráren masa a zpracovává živočišné tuky pro lidskou spotřebu s použitím zpracování za mokra.

Aby byla díky optimálnímu a včasnému vylepšení procesů zajištěna maximální kvalita a nutriční hodnota, navázala společnost Alfa Laval France – konkrétně Olivier de la Chapelle, Market Manager Protein & Edible Oil, a jeho kolegové v obchodní společnosti – několikaleté odborné partnerství.

Technická odbornost a znalost procesů, které prokázal tým společnosti Alfa Laval, byly klíčové při rozhodování o modernizaci linky na zpracování za mokra, která zpracovává čtyři různé druhy surovin – vepřové maso s vysokým obsahem kolagenu, vepřové maso s vysokým obsahem tuku, kachny s vysokým obsahem tuku a kachny s nízkým obsahem tuku, instalací třífázového dekantéru SANX.

„Cílem bylo, aby dekantér pracoval se všemi produkty beze změny polohy přepadových hran bubnu (Power Tubes) a aby se získala čistá vodní fáze bez tuku a suspendovaných pevných látek,“ vysvětluje Olivier. „Naše konstrukce dekantéru umožňuje velmi dobrý výkon beze změny polohy výstupů kapaliny, což zákazníkovi umožňuje snadný přechod mezi čtyřmi různými druhy vstupních surovin. Výsledky předčily očekávání zákazníka s ohledem na kvalitu a množství.“

 

manek-singh-DpMzZFt18r0-unsplash.jpg

Společnost navazuje na dlouholetou tradici přeměny vedlejších produktů v hodnotný produkt a vychází z přesvědčení, že tuk je v podstatě dobrý a je klíčovou složkou pro zvýraznění chuti různých potravin a pokrmů. Společnost Alfa Laval si vzala tuto skutečnost k srdci a prozkoumala, jak může pokračovat v opětovném využití vedlejších produktů s co nejlepším výkonem svých zařízení a co nejefektivnějším využitím energie a vody k výrobě produktu s přidanou hodnotou, který je velmi žádaný v potravinářském průmyslu a restauracích. „Konečným cílem bylo upevnit pozici společnosti na čelním místě v udržitelnější produkci potravin,“ říká Olivier.  

Tým společnosti Alfa Laval se zaměřil na multifunkční zákaznicky orientovaný přístup a také na to, jak může zařízení zlepšit výkon, optimalizovat výnosy a podpořit provoz zákazníka při současném zvýšení efektivity a udržitelnosti.

„Ve společnosti Alfa Laval chápeme, že nemůžete být pouhým prodejcem. Musíte hluboce rozumět procesům zákazníka a být odborným partnerem na úrovni procesních technologií,“ uzavírá Olivier. „Úspěch přichází, když zákazník důvěřuje vašim znalostem a odbornosti, když vidí, že plně rozumíte jeho problémům a tomu, čeho chce dosáhnout. Zákazníkům můžeme pomáhat plnit a dokonce překonávat jejich očekávání – pak je to výhra pro ně i pro společnost Alfa Laval.“

 

Štítky

Vše
MicrosoftTeams-image (27)

Opětovné využití

Upcycling

Společnost opětovně využívá vedlejší produkty z masa a vyrábí produkt s přidanou hodnotou v podobě 25 000 tun tuků, které se používají jako přísada v různých druzích výroby potravin.

Zmiňované technologie

Související informace: