2024-07-17 Novinky - produkty

Výrobce etanolu očekává zvýšení energetické účinnosti o 6 % díky změně konfigurace provedené na základě dat

Malé změny, které zajistí, že předehřívač v zařízení na výrobu etanolu bude pracovat v optimálních výkonnostních parametrech, mohou přinést významné úspory energie a zvýšit zisky. To je jeden z bodů programu Energy Hunter – společnosti Alfa Laval. Výrobce etanolu se sídlem v severní Evropě oslovil společnost Alfa Laval, když chtěl optimalizovat předehřívač ve svém závodě, aby zvýšil úspory energie.

Podrobná analýza stávajícího procesu ukázala, že jednoduchými změnami v postupu CIP a úpravou deskového výměníku tepla by se mohla zvýšit energetická účinnost závodu o 6 %.

„Je to hra velkých čísel,“ vysvětluje Dimitrije Djordjevic, který spolupracoval se zákazníkem na určení možného zlepšení procesů. „U zákazníků, kteří vyrábějí 100 000 až 500 000 litrů etanolu denně, mohou mít relativně malé změny velký dopad na zisky i emise uhlíku. Úspora 500 až 800 kg páry za hodinu se přibližně rovná úspoře nákladů ve výši 400 eur denně – takže se relativně skromná investice rychle vrátí.“

Konfigurace předehřívačů se v různých závodech liší a navrhované kroky k maximalizaci výkonu těchto jednotek jsou přizpůsobeny každému výrobnímu závodu.

„Tato jednotka přímo ovlivňuje množství spotřebované energie, protožečím více se podaří předehřát, o to méně teplné energie je potřeba na dohřev, takže předehřívač má vliv na celkové provozní náklady zařízení,“ říká Dimitrije.

Energy-hunters-beer-illustration..jpg

Klíčem k úspěchu v tomto optimalizačním procesu je široká škála údajů: od údajů o zařízeních a procesech přes údaje týkající se návrhu PHE a CIP až po údaje o nákladech na energii a materiál a emisích CO2. Čím více údajů shromáždíme, tím přesněji můžeme zákazníkovi připravit dokonalé řešení na míru.

 

Monitorujeme výkon jednotky v průběhu času a shromáždíme a analyzujeme všechny potřebné informace, poté navrhneme zákazníkovi optimální řešení přesně dle jeho potřeb.
Dimitrije Djordjevic
inženýr aplikačních procesů, Alfa Laval

Protože každé řešení je jedinečné, liší se případ od případu náklady a dopady optimalizace. Jedná se ovšem o energeticky náročné jednotky, takže provedení malých změn s rychlou návratností je výhodné pro zákazníky i pro planetu.

Vzhledem ke stovkám výrobců etanolu po celém světě se nabízí zásadní příležitost pozitivně ovlivnit energetickou účinnost jednotlivých závodů a zároveň snížit globální emise CO2.

 

 

 

 

 

Štítky

Vše

Související informace: